Uppdrag

Här presenterar jag några av mina spännande uppdrag

Jubileumsgåva till CMP, Copenhagen Malmö Port - 2017

Hösten 2016 får jag ett uppdrag från Copenhagen Malmö Port att tillverka deras 15-års jubileumsgåva som skulle ges till CMP:s personal i februari månad 2017. 475 ex trycktes upp och ramades in. Originalet lämnades seda növer till fartyget Auto Energy vid dess dop i Malmö Hamn. En annan målning gjord av mig, lämnades senare övertill Toyota i Japan.

Styrelseordföranden Ilmar Reepalu, CMP överlämnar tavla till Toyota, Japan

VD Johan Röstin, CMP, överlämnar dopgåva till kaptenen på PCTC fartyget Auto Energy

Atriumgången på Heleneborgsskolan i Svalöv - 2016

Offentlig utsmyckning:

Det uppdrag jag fick under 2016, att utsmycka atriumgången mellan Heleneborgshallen och Heleneborgsskolan i Svalöv är nu färdigställd. 38 barn i årsklass 3 fick måla trebilder vardera med tema kring skola och fritid. Dessa klippte jag sedan ner i mindre bitar för att bygga upp sex helt nya kompositioner. Barnen fick måla med akrylfärger på akvarellpapper. Jag gjorde sedan collage av allt detta, och därefter har originalen screenats över på plexiglas då de även har förstorats upp i format. Under kvällstid kommer dessa målningar var upplysta, så atriumgången skänker glädje även under de mörka timmarna både på insidan och utsidan av gången.

Häljarps Stubbamölla - 2016

Under 2016 fick jag uppdraget av Rönnebärga Härads hembygdsförening att göra objekt som kunde säljas för att få in medel för den dyrbara renoveringen av Häljarps stubbamölla.

En 800 år gammal ekstock som tagits ur möllans inreskulle användas att tillverka föremål, dels av mig, av Ammi Chambert samt av Johan Rietz. Nu visade sig att stocken var för dålig på vissa partier, så det gick inte att göra så många objekt av den som tänkt var. Dock blev det ett antal. Jag tog mig in i möllan och dokumenterade en mängd detaljer, som jag sedan använde som former in i skapandet. Fastnade bl.a för ett litet kugghjul med sin spärr (Sluring), som användes vid hissningen av mjölsäckar. Jag tecknade formerna så de blev ljusstakar. Formgivaren och möbelsnickaren Ammi Chambert tog sig sedan an mina skisser och omvandlade dem till ljusstakssluringar som man kan ha som grupp på bordet eller som en solitär. Så minadesignade ljusstakar kallas alltså för "Matarsnor".

Vad jag också gjorde var att klippa sönder alla mina foton innifrån möllan och bygga ett "pussel" av dom så det blev ett collage. Därefter tecknade jag av collaget som jag sedan målade i akrylfärg. Det ramades sedan in med en ram som Ammi tillverkat, av den gamla ekstocken, som också fick en fin ínbränd stämpel på sig.

Porträtt av Staffan Normark - 2015

21 maj 2015 blir jag uppring av Akademierådet Per Hedenqvist på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm. Han undrar om jag kan tänka mig att måla porträttet som ska skapas under året på ständige sekreteraren Staffan Normark. En önskan av Staffan själv.

Det är en tradition sedan 1700-talet att Vetenskapsakademiens ständiga sekreterare avporträtteras. Väldigt överaskad över denna fråga får jag ta en halvtimmes fundering. Jag är ju ingen porträttmålare! Målar ju nuförtiden bara abstrakt konst. Porträtt gjorde jag senast på min mor 1992! Men jag kan ju inte tacka nej! Ett sådant roligt och fantastiskt uppdrag blir ju hur spännande som helst! Beslutet fattas, jag bestämmer mig för att anta denna svåra utmaning och tacka JA! Det ska gå!

Den 17 juni flyger jag till Stockholm för att fotografera av Staffan Normark. Hans önskan är att bli avmålad vid det tillfälle när han ringer upp en Nobelpristagare och berättar att vederbörande har blivit utvald. Det sker i oktober månad inne i ett speciellt rum på Akademien. Den ständige sekreteraren sitter då i en speciell stol och ringer från en speciell telefon just för det tillfället. Vad som också hör till vid den stunden det är, att det ställs fram något smörrebröd att njuta av under tiden möte och samtal ska göras. Staffan och jag får improvisera och försöka återskapa en sådan stund, som jag då får dokumentera. Det som saknas vid tillfället i juniär smörrebröd, glas, bestick och servett.

I augusti så sätter jag igång med arbetet. Det tar mig 4 månader att färdigställa. Porträttet hämtas strax efter nyår av Akademirådet själv och tas till Stockholm för inramning. Måttet är 95X73 cm.

Den 10 februari 2016 hålls en ceremoni på Kungliga Vetenskaps Akademien och porträttet avtäcks i den stora salen där många proträtt hänger av de ständiga sekreterarna.

Nätverk mot cancer - 2015

Diplom till Årets cancernätverkare 2015, som gick till professor Roger Henriksson på Världscancerdagen den 4 februari i Stockholm. Roger Henriksson är en eldsjäl som viger sitt liv till bekämpningen mot cancer.

Önskan från styresen iNätverket mot cancer var att jag skulle skapa en norrländsk känsla i motivet samt att det skulle finnas röda färger med i konstverket eftersom det är hans favoritfärg.

Café Java Gott, Barsebäcksverket - 1997

Under 1997 fick jag uppdraget av Barsebäck Kraft AB att måla på totalt 10,5 kvadratmeter plexiglas, uppdelat i 3 delar. Målningarna skulle ha temat kaffe. Jag hade treveckor på mig innan de skulle monteras..!

Målningarna kan beskådas både inifrån caféet och i korridoren bakompå kontrollerad zon.

Caféet fick namnet Java Gott av arkitekten.